February 28, 2023

JAK ZJISTIT VELIKOST PRSTENU?

Prsteny a jejich měření, jak na to? Zdá se jako snadná věc. Ale zas tak snadné to není...

Získejte 10 % slevu na svůj první nákup!

Rádi rozdáváme radost. Zanechte svůj email a užijte si svůj první nákup.

Děkujeme. Svou slevu najdete na emailu.

JAK ZJISTIT VELIKOST PRSTENU?

Prsteny a jejich měření, jak na to? Zdá se jako snadná věc. Ale zas tak snadné to není...

I prsty se nám totiž občas mění, dokonce mohou přes den měnit velikosti. Proč?

Protože - ať už jsme v práci, ve škole, doma s dětmi nebo doma bez dětí, neustále máme napilno. Prsty nám pak snadno otékají. A představte si, že dokonce máme každou ruku jinou a tedy i každý prst jiný. Prsteníček pravé ruky není stejný jako prsteníček té levé. Pravák bude mít pravou ruku silnější a to klidně až o dvě velikosti.

Jak tedy nejlépe prst změřit? Poradíme vám ve článku...

Jak se velikost určuje?

Velikosti jsou v tabulce uvedené podle velikosti VNITŘNÍHO průměru v milimetrech. To je tedy ten nejdůležitější rozměr a na našem e-shopu uvádíme velikosti v tomto formátu - vnitřní průměr v mm. Je to z důvodu toho, že se v různých evropských zemích setkáváme s jinými mírami. Dokonce i v Česku najdete různé tabulky velikostí, které si každá firma upravuje dle vlastních potřeb. Nejčastější jsou však ty americké, nejvíce se nosí prsteny ve velikostech 52 až 57 (to je vnitřní obvod) a tedy v milimetrech je to vnitřní obvod cca 16 až 18,2 mm. Vždy měřte dle vnitřního průměru, raději nedávejte na přiřazené velikosti.

Co dělat a nedělat ještě před měřením?

Velikost vždy měřte při standardní pokojové teplotě, když jste odpočatí. Ruce nám po námaze může prst otéct a při mrazu se zase "smrští". Pokud je chladno, přijdete do klenotnictví a chcete použít šablonu, chvilku počkejte, než si ruce zahřejete.

Správně vybraný prsten by neměl škrtit v horku, ale ani padat v zimě. Pozor na velikost kloubů, aby vám prsten šel navléci.

Jak mám změřit prsten TAJNĚ, když ho chci mít jako překvapení?

I to se samozřejmě dá. Lepší metoda než měření prstu ve spánku - je však porovnání s jiným prstenem. K tomu se brzy dostaneme...

Ještě předtím, než se pustíte do zjišťování velikosti prstenu, všimněte si, jaké prstýnky vaše drahá nosí a na kterých prstech. Jedině tak se vám nestane, že byste se inspirovali velikostí prstenu, který běžně zdobí třeba její palec.

Na inspiraci se můžete zeptat přátel nebo rodiny obdarované. Klidně se zeptejte i jí, jen je potřeba zahrát malé divadélko a předstírat, že prsten vybíráte například pro svou maminku. Určitě vám obdarovaná ráda poradí a prozradí, jaký vkus má sama.

A nebo se zeptejte přímo. To udělal můj muž a bylo to to nejlepší rozhodnutí. Prsten se mi pak na 100 % líbil. Velikost však vybíral rafinovaně a zkoušel prsteny z mé šperkovnice. Naštěstí mu to vyšlo a prsten mi padl.

Pro jistotu - pokud pochybujete- zvolte větší velikost. Vždy je totiž lepší, když partnerce zásnubní prstýnek nasadíte, než když se zasekne na půli cesty do nové kapitoly vašeho života. Při výběru hlavně myslete na to, jaké další šperky vaše polovička nosí. Pokud má většinu šperků z bílých kovů, zvolte zásnubní prsten stříbrný nebo z bílého zlata.

Co když se rozhoduji mezi dvěma velikostmi?

Pokud si nejste jisti velikostí prstenu, doporučujeme objednat menší velikost. Případně se neváhejte ozvat a rádi vám prsten vyměníme za větší. Pokud se rozhodnete změnit velikost u zlatníka ze svého okolí, je to samozřejmě také cesta. Za menší poplatek vám většinou zlatník na místě prsten upraví. Zvětšení prstenu o 1-2 velikosti je pro zlatníky poměrně snadné, zmenšení velikosti je už ale technicky i časově náročnější.

Pokud však máte větší klouby, je zase lepší volit velikost větší. Prsten vám sice bude lehce větší, ale přes kloub neuteče. Celkově si myslím, že je pak v tomto případě lepší vybírat prsteny neuzavřené s univerzální velikostí.

Větší velikost prstenu zvolte i v případě, že váháte a jedná se o širší a masivnější prsten (6 mm a více).

Co když chci prsten vyměnit?

Prosím, vyvarujte se jeho nošení a napište nám e-mail, kde se domluvíme na zpětném zaslání a zaslání nového prstenu ve vyhovující velikosti. Změnu velikosti vám rádi provedeme, pokud bude prsten skladem, výměna bude okamžitá. Pokud bude potřeba prsten zmenšit nebo zvětšit o dvě a více velikostí, výroba bude nějakou dobu trvat.

DOKONALÝ PRSTEN:

- se na prstě neprotáčí

- netlačí vedlejší prsty

- jde jednoduše navléct i sundat

Jakým způsobem můžeme tedy zjistit velikost prstenu?

- ZLATNÍK / KLENOTNÍK

- MĚŘÍCÍ ŠABLONA

- PŘEMĚŘENÍ STARÉHO PRSTENU

- PROVÁZEK

- DIY ŠABLONA Z PAPÍRU

MĚŘENÍ U ZLATNÍKA

Pomocí speciálních měřících šablon nebo tzv. trnu (tyč na měření) přesně zjistíte, jakou velikost potřebujete. Zvolte tu, kdy kroužek sedí natěsno, ale jde přetáhnout přes kloub. Neměřte velikost ihned po příchodu do klenotnictví, ale počkejte, než se vám teplota rukou dostane na pokojovou teplotu. Měření zopakujte alespoň 3x kvůli přesnosti. Dopředu samozřejmě musíte vědět, kde přesně prsten budete nosit.

MĚŘÍCÍ ŠABLONY

Šablonu si můžete pořídit ve zlatnictví nebo koupit na internetu. Šablonu nasadíte na prst a utáhnete. Na číselníku pak vyčtete, jaká je vaše velikost. Plastové šablony lze použít i víckrát, papírové šablony s lepící částí použijete jednou a zpět už je nezvětšíte. Záleží tedy na vašem výběru, jestli si pořídíte šablonu na jednorázovou akci nebo ji budete chtít mít doma na opakované použití. Nesmíte však zapomenout na kloub a šablonu tedy nemůžete moc utahovat.

PŘEMĚŘENÍ STARÉHO PRSTENU

Asi nejlepší způsob na měření. Musíte však dopředu vědět, na který prst si prsten nasadíte, abyste ho neporovnávali například s prstenem na palec. Prsten můžete jednoduše obkreslit na papír velmi ostrou tužkou - pouze vnitřní průměr. Poté stačí přiložit kousek provázku s obvod poměřit. Prsten můžete natlačit do mýdla - tajně a jako špion pak poměřovat z něj.

Jednoduchou papírovou šablonu na poměřování si můžete stáhnout ZDE. Zdroj Mezinárodní gemologický institut.

PROVÁZEK

Obvod prstu můžete změřit pomocí provázku, pásky vystřihnuté z papíru nebo třeba zubní niti. Důležité je zvolit materiál, který nepruží. Při měření myslete na kloub, přes který je potřeba prsten přetáhnout. V praxi se nám osvědčilo prst měřit natěsno právě v místě kloubu. S provázkem bohužel jen těžko nasimulujete přetahování prstenu přes kloub.

Lihovou fixou naznačíte na levé části provázku bod, provázek obtočíte kolem prstu a v místě, kde se druhý konec provázku setká se značkou, uděláte další značku. Provázek pak přiložíte na pravítko a změříte vzdálenost obou bodů. Velikost prstenu (vnitřní délka obvodu) je tato délka v milimetrech.

DIY ŠABLONA Z PAPÍRU

Stejně jako s provázkem můžete zkusit i tuto metodu s páskem papíru. Jedná se o stejný princip. Provázek se vám sice nepřetrhne, ale u papírového pásku můžete lépe zkoušet přetahování přes kloub.

Podle čeho vybírat design prstenu?

Prsten můžeme vybírat podle situace či emocí, které chceme předat. Zásnubní prsten se většinou dává s kamenem a vyrábí ze zlata, ale žádná tradice vám nemůže nakazovat, co nosit a co ne. Vybírejte tak prsten jen podle sebe, své intuice, fantazie a vkusu.

Pokud např. často pracujete rukama, možná je lepší se vyvarovat extravagantním tvarům nebo různým záhybům na prstenu a spíše zvolit něco hladkého a minimalistického, jelikož ho pak budete muset pravděpodobně častěji nechávat čistit. Myslete tedy při výběru i na svou práci a koníčky. Prsteny patří k nejnamáhanějším šperkům, protože se jimi neustále dotýkáte o jiné předměty a vystavujete je tekoucí vodě. Z toho důvodů je o ně třeba náležitě pečovat.

Jak vybrat kámen do prstenu?

Mimo třpytivé diamanty a zirkony (syntetický) ženy rády nosí drahé kameny, z nichž je velmi oblíbený Opál, Rubín, Smaragd a další..

Vybírejte podle svého vkusu, kombinovatelnosti s vašimi dalšími šperky, případně i podle znamení zvěrokruhu. Do drahých kamenů řadíme i . Ty vynikají hladkým a lesklým povrchem, který dodá každému outfitu výjimečnou eleganci.

Naše nabídka MINERÁLNÍCH KAMENŮ je k vidění přímo tady a naše ŠPERKY jsou pro vás připraveny zde.

Děkujeme, že jste dočetli až sem.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Passionate reader | People person | The one behind All dad jokes
Probíhá rekonstrukce webu...
Pro informace o objednávkách nás kontaktujte na email: kaminkovavila@gmail.com